Címlap
Bemutatkozás

Pula 230 lelkes kistelepülés Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken,a Kabhegy lábánál.
A falu közel azonos, 20-25 km-es távolságban található Veszprémtől, Tapolcától, Ajkától és Balatonfüredtől.

 

 

 

Pula címere:
Ovális zöld levelű ágak/hajtások között egy 17-18. századi magvető képe,mögötte megnyesett, de újra zöldellő fa.

Pula címere


A község zászlaja:
Égszínkék, fehér és zöld színű, egyenlő széles sávokban.

Pulai Zászló

A település önálló önkormányzattal, - képviselőtestülettel rendelkezik, tiszteletdíjas polgármestere van. Közös körjegyzőségünk van Nagyvázsony, Vöröstó, Barnag és Mencshely településekkel. A falu lakossága túlnyomórészt német eredetű, a 18. században telepítették őseinket a török hódoltság alatt elnéptelenedett területre.

A nemzetiségi nyelvet csak a legidősebb emberek beszélik napi rendszerességgel, azonban a nemzetiségi hagyományok még élnek-újraéledtek. A fiatalabb korosztály már iskolában tanulja a németet. A településen az országban elsőkközt alakult meg és működik azóta is, a Német Kisebbségi Önkormányzat.

Gyermekeink a hat km-re levő Nagyvázsonyba járnak iskolába-óvodába-bölcsödébe. Az iskola a körjegyzőség többi településével közös fenntartású német nemzetiségi nyelvet és zenét is oktató nyolcosztályos általános iskola. Közös fenntartású intézmény keretében működik az iskolán, óvodán és a körjegyzőségen kívül a háziorvosi, a fogorvosi, a védőnői és a gyermekjóléti szolgálat is.

A faluban viszonylag magas a fiatalok száma, van nemzetiségi ifjúsági és gyermektánccsoportunk, átlagosan 12-18 fővel. Munkalehetőség sajnos helyben nem sok van, talán 4-5 fő talál állandó megélhetést Pulán. Azonban a jó közúti közlekedési lehetőségnek köszönhetően sokan eljárnak a közeli Nagyvázsony, Veszprém, Nemesvámos, Tapolca és Ajka munkahelyeire.

A falu lakóingatlanainak ~8-10 %-a külföldiek tulajdonában van, zömmel németajkú területekről, és további 5-10 % belföldi tulajdonú nyaraló. (Sajnos a korábbi időszaktól eltérően több üresen álló, -eladó ingatlan is van, melyek a viszonylag magas ingatlanárak és a külföldi érdeklődés megcsappanása miatt, nehezen találnak új gazdára). A falu szőlőhegyén, a Náczi-hegyen, már többen laknak állandó jelleggel és sok nyaralóba költöznek ki a nyári hónapokban tulajdonosaik.

Pula évek óta részese a Művészetek Völgye fesztiválnak. A fesztivál keretében a pulai műsorokat a fővárosi Bárka-Színház szervezi. Az évek során egyre többen látogatnak a fesztivál során hozzánk, talán már nem mindenki a horvátországi városra gondol kizárólag, ha meghallja a falunk nevét. A fesztivál tíz napja és a vele kapcsolatos évközi szervező munka nagyon fontos Pula számára. Nem csak anyagi értelemben, hanem mert az itt élők számára kinyílik egy teljesen más, talán most már nem teljesen szokatlan, új világ.

Van egy testvérfalunk is, az erdélyi Étfalva-Zoltán, Kovászna megyéből. A 6-7 éve alakult együttműködés sok közös élményt hozott, igazi emberi kapcsolat jött létre az ott élők és a pulaiak között. Sajnos a nagy távolság, 850 km, és a mindkét településen lakók szűkös lehetőségei behatárolják a fizikai kapcsolat tartást. Pedig megbeszélnivalónk sok lenne: itt majd mindenki német eredetű- náluk színmagyar, itt senki sem él kizárólag gazdálkodásból - ott mindenki, itt mindenki római katolikus - ott nagyrészt református... és még sorolhatnánk. Egy probléma van csak köztünk, hogy nem akarják kiírni a településük határára azt, hogy mi a neve a testvérfalujuknak (aki ért románul, tudja, aki nem járjon utána, ha érdekli :)).

Pula infrastruktúrája viszonylag jól kiépített. Minden belterületi utunk aszfaltozott, a község határában levő vízmű kútjai jó minőségű karsztvízzel látják el falunkat. 2005 év végén elkészült és üzemel a csatornahálózat is. Korábban kiépült már a vezetékes gázhálózat is. Működik a kukás szemétgyűjtés, az állandó lakosoknak ingyenesen. A még néhány éve csak várvavárt vezetékes telefon már nem annyira fontos, minden mobilszolgáltató készüléke jól működik nálunk. A vezetékes telefonhálózatnak új feladatot ad az internetszolgáltatás (ADSL) és a napjainkban kiépülő személyi jelző-segítségkérő rendszer.

Pula jövője
Reméljük van. Szeretnénk megmaradni hasonló településnek mint eddig: viszonylag összetartó, szorgalmas, a településükért és egymásért tenni akaró emberek lakta kisfalunak. Szeretnénk minden pulait itt tartani, megélhetést és szerethető környezetet biztosítani nekik és mindenkinek, aki Pulához köti valamilyen mértékben az életét. Napjainkban kezdtük meg a községben egy játszótér építését, melyet idővel mindenki szórakozását szolgáló szabadidő parknak akarunk kibővíteni. Tervezzük lakóingatlanok kialakítását is, két ütemben. Az első ütemben kb. 10 építési telket alakítanánk ki, anyagi lehetőségünk függvényében. (A tervezett hely gyönyörű, a pénztárcánk kevésbé...). Mivel a település fekvése ipari tevékenységet nem tesz lehetővé, más módon kell a helybéliek megélhetését biztosítani. Talán a falusi turizmus és a Művészetek Völgye fesztiválhoz kapcsolódó kulturális turizmus jelentheti a jövőt.

 

Névnap

Ma 2015. február 28., szombat, Elemér napja van. Holnap Albin napja lesz.

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Látogatók száma

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa8
mod_vvisit_counterTegnap75
mod_vvisit_counterHéten299
mod_vvisit_counterHónapban1304
mod_vvisit_counterÖsszesen178450

Keresés

Powered by Joomla! and designed by KLP