foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

PULA "a fészekalja falu"



Kráter ösvény - 7. állomás

 

Az útvonalat a piros "T" jelzések mutatják!

Kérjük óvd te is a természetet és a környezetet és ne szemetelj!

Ha elhoztad magaddal, akkor a csomagolása hazafele is elfér a táskádban! ;) 


7. állomás: Alginit

 

Szántóföldi bánya

A földúton továbbvezető Kráter ösvény jobb (keleti) oldalán egy időszakosan működő, külfejtéses bányát pillantunk meg a szántóföldi környezetben.

Mivel veszélyes terület, a belépéshez engedély szükséges!

Az ott kitermelt ásványi nyersanyag igen különös típus. A szénnel és a szénhidrogénekkel együtt az ún. szerves üledékes kőzetek közé sorolják a geológusok. Ezen belül az olajpalák egyik sajátos változata az alginit.

Érdekes nevét arról kapta, hogy 15-20%-ot is elérő szerves anyaga egykori tavi algák elhalt szervezetéből származik.

De hogyan is kerül egy tó, sőt algák a szántóföld közepére? Ismét 4,2 millió évvel ezelőttre kell visszamennünk az időben.

 

Krátertavi üledék

A kihunyt tűzhányó kráterének belsejében idővel felgyülemlett a csapadék és a környező területek beszivárgó rétegvize.

Az akkoriban még magasabb és teljesebb tufagyűrű belső lejtőiről az elmálló vulkáni kőzetek finom üledéke esők idején bemosódott a tómederbe. A langyos és tápanyagdús vízben elszaporodott és hihetetlen tömegben tenyészett a Botryococcus braunii zöldalga faj.

Évszakos pusztulásuk miatt szerves anyaguk a tó fenekére süllyedve ritmikusan rakódott le.

Az oxigénmentes környezetben – iszapfaló szervezetek hiányában – kitűnően megőrződött ez a finom rétegzettség.

A kibányászott és kiszáradt alginit kőzet milliméternél vékonyabb lemezei könyvlapokhoz hasonlóan nyílnak szét. Ha ezeket értő szemmel „olvassuk”, akkor feltárul előttünk a tó izgalmas fejlődéstörténete és környezetének igen gazdag élővilága.

 

Változatos növényvilág

A világosszürke réteglapokon apró növénymaradványok, levéllenyomatok, termések és szártöredékek feketéllenek.


Közöttük előfordulnak tóparton álló fűz- és nyárfák, valamint a tufagyűrű szárazabb részeit benövő bokrok és fák. Uralkodók a szilfafélék, de mellettük gyakoriak a tölgyek, a gyertyán, a galagonya és a puszpáng. Igazi különlegesség a manapság díszfaként ismert Ginkgo nemzetség egyik korabeli faja.

 

Emlősök és más jószágok

Az elmúlt évtizedek során számos gerinces állat kisebb-nagyobb csontmaradványa is előkerült.

Ismerünk innét antilopokat, különböző szarvas- és marhaféléket, kihalt őzet és nagytermetű disznót. Meglepő módon rovarok, pókok, valamint madarak toll lenyomata is megőrződött.

Egy hajdani tömeges környezeti katasztrófa következményeként sok ezer elpusztult hal fosszíliája feküdt az egyik alginitrétegben. Zömmel sügérféléket és fejes domolykót sikerült azonosítani.

A legnagyobb szenzációt azonban egy csaknem teljes ősorrszarvú csontváz jelentette, nem sokkal a bánya megnyitását követően. A későbbi években még közel tucatnyi töredékes orrszarvú lelet került elő.

 

A pulai ősorrszarvú

1988-ban Dékán Péter két vaskos csonttöredéket vitt be a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba. Futó János, az intézmény akkori geológusa rögtön látta, hogy ezek valami nagytestű gerinces állat lábszárának maradványai. A bányában rövid keresgélés után rátaláltak a falból kiálló, eredeti helyükön lévő csontvégekre.

A múzeum munkatársait mozgósítva, néhány nap alatt sikerült kiásniuk az alginitból az oldalán fekvő állat, közel 3 méter hosszú, erősen összepréselődött csontvázát. Ekkor látszott csak igazán a lelet valódi tudományos értéke, hiszen a koponya és benne a fogazat is előkerült. Kordos László paleontológus meghatározása alapján ez a példány a Dicerorhinus megarhinus faj egy kifejlett hím egyedét képviseli. A Kárpát-medencében mindmáig ez az egyetlen csaknem teljes ősorrszarvú csontváz; mindössze a lábvégek hiányoznak.

A munkálatokhoz az Ajkai Szénbányák főgeológusa, Kozma Károly biztosított technikai segítséget és megfelelően erős faanyagot, így egy nagyméretű ládába csomagolva – a beágyazó alginittel együtt – szállították be az áramszolgáltató cég darujával és teherautójával a több tonnás leletet. Jelenleg a múzeum állandó kiállításában látható az elhíresült pulai ősorrszarvú.

 

(Leírást szerkesztette: Futó János)

6. állomás GPS koordinátájáért KATT!
8. állomás GPS koordinátájáért KATT!

 

Túravezetés igényelhető
az alábbi elérhetőségeken:

Mácsány Zsuzsanna
Tel.: +36-30/238-8570
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.